Skip to content

Wat zijn de belangrijkste soorten cholesterol in ons lichaam?

  • CHOLESTEROL

Als we het hebben over de verschillende soorten cholesterol die in ons bloed circuleren, hebben we het meestal over lipoproteïnen. Cholesterol kan zich immers niet door ons lichaam verplaatsen naar waar het nodig is – omdat het zich niet met ons bloed kan mengen – dus verpakt onze lever cholesterol en vet in wateroplosbare dragers die lipoproteïnen genoemd worden. Deze combinaties van cholesterol, eiwitten en vet worden lipoproteïnen genoemd (lipo komt van het Griekse woord voor vet).

Er zijn twee hoofdgroepen lipoproteïnen:

1. Non-high density lipoproteïnen (niet-HDL) of zogenaamde ‘slechte’ cholesterol.

Slechte cholesterol bestaat voornamelijk uit lipoproteïnen met een lage dichtheid (LDL). Hun rol is het vervoer van cholesterol van de lever naar bestemmingen die het nodig hebben, zoals onze weefsels. Maar als er te veel LDL-cholesterol in ons bloed zit, is de kans groter dat die in onze slagaders terechtkomt, waardoor ze verstopt raken en stijf worden door atherosclerose.

Het is dus belangrijk om te proberen uw niet-HDL en LDL op lagere, gezondere niveaus te houden om uw risico van coronaire hartziekten te verminderen.

2. High-density lipoproteins (HDL) – ‘goede’ cholesterol

Ze worden vaak ‘goede’ cholesterol genoemd omdat ze overtollige cholesterol wegvoeren uit de slagaders en terugbrengen naar de lever, waar een deel van de cholesterol hergebruikt en een deel in gal verpakt wordt. Het is dus goed om uw HDL-gehalte op of boven het aanbevolen niveau te houden.

Zoeken