Skip to content

Wat is cholesterol? Alles wat je moet weten

Waarschijnlijk wist je al dat een te hoge cholesterol niet goed is, maar wat is het nu juist en hoe kan je er iets aan doen?

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die op natuurlijke wijze voorkomt in ons bloed. Je lichaam heeft cholesterol nodig om goed te werken, maar te veel cholesterol kan problemen veroorzaken. Het grootste deel van je cholesterol komt voort uit de lever, maar je kan het ook uit je voeding halen, zoals uit rood vlees, vette kazen, boter en eieren. Als dit slecht nieuws is voor jou, dan hebben we ook goed nieuws: er zijn enkele gemakkelijke stappen die je kan zetten om je cholesterol te verlagen wat begint bij het begrijpen van waar cholesterol vandaan komt. Je bent hier dus op de juiste plek!

Wat veroorzaakt een hoge cholesterol?

Eén van de voornaamste oorzaken van een hoge cholesterol in je bloed, is te veel verzadigde vetten in je voeding. Te weinig beweging, overgewicht, te veel alcoholverbruik en roken kunnen de cholesterol ook verhogen. Daarnaast zijn er ook genetische factoren of medische aandoeningen die impact kunnen hebben op je LDL- en HDL-cholesterol waarden.

Lees meer

Is alle cholesterol slecht?

Jouw totale cholesterolgehalte omvat LDL- en HDL-cholesterol waarden. Ook de verhouding tussen HDL en LDL is erg belangrijk.

Begrijp je cholesterolgehalte

Je kan eenvoudig zelf aan de slag! De belangrijkste eerste stap in de goede richting is het cholesterolgehalte in je bloed laten meten. Een cholesterolonderzoek gebeurt snel en makkelijk tijdens een consultatie bij je eigen vertrouwde huisarts.

Begrijp je cholesterolgehalte

Je cholesterol verlagen

Er zijn verschillende redenen voor een hoge cholesterol. Enkele van de belangrijkste oorzaken – zoals te veel verzadigde vetten eten of te weinig bewegen – heb je zelf in de hand. We hebben enkele handige tips samengesteld om je cholesterol te verlagen, startend bij simpele, kleine aanpassingen in je dagelijkse routine. Ontdek alle tips of duik in de uitgebreide keuze aan overheerlijke cholesterolarme recepten.

Tips om de cholesterol te verlagen

De cholesterol verlagen met de plantenstanolen in Benecol

Je kan al acties hebben ondernomen om de cholesterol te verlagen, zoals gezonder eten en meer bewegen. De unieke plantenstanolen in Benecol® kunnen je nog een extra duwtje in de rug geven.

Zoeken