Skip to content

Wat is cholesterol?

  • CHOLESTEROL

Cholesterol is een wasachtige, vettige stof die van nature in ons bloed voorkomt en een essentiële rol speelt in de werking van ons lichaam. Deze stof is een onderdeel van elke cel in ons lichaam en heeft veel belangrijke functies. Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt als bouwsteen om hormonen als cortisol, testosteron en progesteron te maken. Ze wordt ook gebruikt om galzuren te maken, die helpen om vet te verteren. En het is een bestanddeel van vitamine D.

Maar te veel cholesterol in ons bloed kan onze slagaders verstoppen, waardoor we een groter risico lopen op coronaire hartziekten (CHZ). Wereldwijd wordt een derde van de coronaire hartziekten toegeschreven aan een te hoog cholesterolgehalte*.

Het is echter belangrijk te onthouden dat coronaire hartziekten veel risicofactoren hebben en dat de som van de delen belangrijk is. Hoe meer risicofactoren u hebt, zoals een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht, roken enz., hoe groter de kans is dat u risico loopt op coronaire hartziekten en andere gezondheidsproblemen. Dus hoewel u uw leeftijd, geslacht en familiegeschiedenis niet kunt veranderen, is het belangrijk dat u alle risicofactoren voor coronaire hartziekten aanpakt die u wel kunt beïnvloeden.

Het is duidelijk dat veel van deze risicofactoren elkaar overlappen en beïnvloeden. Als u verbeteringen op één gebied aanbrengt, zoals uw cholesterolgehalte, zult u waarschijnlijk ook verbeteringen zien op een ander gebied. Zo kan het eten van Benecol-producten met toegevoegde plantenstanolen, als onderdeel van een gezond dieet en een gezonde levensstijl, met weinig verzadigd vet en veel fruit en groenten, een positieve invloed hebben op uw cholesterolgehalte, en kan het u helpen wat gewicht te verliezen en uw bloeddruk te verlagen.

*Wereldgezondheidsorganisatie. Verhoogde cholesterol. Beschikbaar op https://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/cholesterol_text/en/

Zoeken