Skip to content

Uw cholesterolwaarden begrijpen

  • CHOLESTEROL

Wat is een hoge cholesterolwaarde?

Gezonde tips

De meesten van ons weten dat het voor een gezond hart belangrijk is het cholesterolgehalte in ons bloed gezond te houden. Maar wat is een hoge cholesterolwaarde? En wat zou ons cholesterolgehalte moeten zijn?

Wij van Benecol® willen alle verwarring wegnemen over wat een hoog cholesterolgehalte nu eigenlijk betekent, zodat u maatregelen kunt nemen om op uw cholesterolgehalte te letten en latere gezondheidsproblemen te voorkomen.

1. Kent u uw cholesterolwaarden?

Zo niet, dan bent u verre van alleen. Vier op de tien mensen in Engeland leven met een hoge cholesterol [1], maar omdat er geen duidelijke tekenen of symptomen zijn, realiseren velen van hen zich dat niet eens. Hoe fit en gezond u zich ook voelt, het is zinvol om uw cholesterolwaarden te kennen. Wanneer er namelijk te veel cholesterol in uw bloed circuleert, kan uw risico van coronaire hartziekten, zoals een hartaanval en een beroerte, toenemen [2]. Het meten van uw bloedcholesterol is een goede eerste stap om hartgezonder te worden.

Het goede nieuws is dat het laten controleren van uw cholesterol gemakkelijk is en bestaat uit een eenvoudige bloedtest, uitgevoerd door uw huisarts, praktijkverpleegkundige of apotheker. U krijgt uw resultaten binnen enkele minuten en zodra u uw cholesterolgehalte kent, kunt u actie ondernemen om uw cholesterolgehalte te verlagen of binnen het gezonde bereik te houden. Dus, waar wacht u nog op – nu is het tijd om uw cholesterol te meten …

2. Wat is een hoge cholesterolwaarde?

In het Verenigd Koninkrijk worden cholesterolwaarden gemeten in eenheden die millimol per liter bloed (mmol/l) genoemd worden. Als algemene richtlijn wordt aanbevolen dat gezonde volwassenen een totaal cholesterolgehalte van minder dan 5 mmol/l hebben. Alles boven de 5 wordt dus als hoog beschouwd!

Wanneer u de resultaten van uw bloedtest krijgt, krijgt u misschien alleen het getal voor totale cholesterol (TC), of met andere woorden, de totale hoeveelheid cholesterol in uw bloed, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen om uw totale cholesterol gaat. Uw resultaten bevatten ook verschillende soorten cholesterol, en het is de balans tussen deze verschillende soorten cholesterol die ook belangrijk is voor uw hartgezondheid, omdat ze verschillende dingen doen. Er zijn twee hoofdtypes:

Niet-HDL – de ‘slechte’ types cholesterol

Uw niet-HDL-waarde (non-high density lipoproteins) is uw totale cholesterolwaarde min uw ‘goede’ HDL-cholesterolwaarde. Dus eigenlijk alle ‘slechte’ cholesteroltypes in uw bloed bij elkaar opgeteld, inclusief de schadelijke LDL (low-density lipoprotein). Ze worden ‘slechte’ cholesterol genoemd omdat ze zich bij een te grote hoeveelheid langzaam kunnen ophopen in de wanden van de slagaders, waardoor deze vernauwen, wat het risico van coronaire hartziekten zoals een hartaanval of beroerte verhoogt.

Wat is een goede waarde voor uw ‘slechte’ LDL- en niet-HDL-cholesterol?

Idealiter zouden deze waarden zo laag mogelijk moeten zijn:

  • LDL: 3 mmol/l of minder voor gezonde volwassenen.
  • Niet-HDL: 4 mmol/l of minder voor gezonde volwassenen.

HDL – de ‘goede’ cholesterol

HDL (high-density lipoprotein) is bekend als ‘goede’ cholesterol. Dit type cholesterol is ‘goed’ omdat hij overtollige cholesterol uit de bloedbaan haalt en terugvoert naar de lever, waar de cholesterol afgebroken en uit het lichaam afgevoerd wordt.

Nu is het tijd om actie te ondernemen …

Maak u geen zorgen als uw cholesterolwaarden buiten het normale bereik vallen, want een hoog cholesterolgehalte is iets waar we iets aan kunnen en moeten doen. Een zorgverlener zal u adviseren over de volgende stappen, gebaseerd op uw algemene cholesterolresultaten. Dit kan betekenen dat u hulp en advies krijgt over gezonde veranderingen in uw dieet en levensstijl, en dat u eventueel medicijnen voorgeschreven krijgt om uw cholesterol te verlagen.

Hulp nodig bij het verlagen van uw cholesterol in uw dagelijkse routines? Ontdek onze heerlijke Benecol-producten die plantenstanolen bevatten, met een wetenschappelijk bewezen cholesterolverlagende werking, die u helpen uw cholesterolgehalte onder controle te houden: Benecol-producten

3. Wat is een goede waarde voor uw ‘goede’ HDL-cholesterol?

Een hoog ‘goed’ HDL-cholesterolgehalte kan helpen om uw ‘slechte’ LDL- en niet-HDL-cholesterolgehalte onder controle te houden, dus idealiter zou deze waarde moeten zijn:

  • boven 1,2 mmol/l voor een vrouw
  • boven 1,0 mmol/l voor een man

Over het algemeen is het doel voor een gezond, gelukkig hart een LAGE LDL- en niet-HDL-waarde en een HOGE HDL-waarde.

Dus zelfs als u een hoog totaal cholesterolgehalte hebt, is het mogelijk om een gezond evenwicht te hebben tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol. Vraag daarom altijd een volledig overzicht van uw cholesterolwaarden, of op zijn minst uw totale cholesterol en HDL-cholesterol, zodat u uw niet-HDL-cholesterol en totale cholesterol kunt berekenen: HDL-verhouding. En laat, om onnodige zorgen of misverstanden te voorkomen, een arts uw cholesterolwaarden goed uitleggen [3].

Cholesterolwaarden, vereenvoudigd

Hier is een overzicht van de cijfers waarnaar u moet streven …

Totale cholesterol Onder 5 mmol/l
Niet-HDL of ‘slechte’ cholesterol Onder 4 mmol/l
LDL of ‘slechte’ cholesterol Onder 3
HDL of ‘goede’ cholesterol Boven 1 voor mannen en boven 1,2 voor vrouwen
TC: HDL-verhouding Hoe lager hoe beter, boven de zes wordt als hoog beschouwd.

Het is belangrijk te beseffen dat deze cijfers slechts een leidraad zijn voor het ideale cholesterolgehalte voor gezonde volwassenen in het Verenigd Koninkrijk. Uw arts of praktijkverpleegkundige kan u andere waarden aanbevelen, afhankelijk van uw andere risicofactoren voor coronaire hartziekten, zoals roken of overgewicht, en andere medische aandoeningen zoals diabetes type 2.

Ontdek uw favoriete Benecol-product

 

Referenties:
  1. Health Survey for England 2019 Adults’ health. Beschikbaar op https://files.digital.nhs.uk/23/6B5DEA/HSE19-Adult-health-rep.pdf Geraadpleegd februari 2022.
  2. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Cardiovascular disease: risk assessment and reduction, including lipid modification. Bijgewerkt september 2016. Beschikbaar op https://www.nice.org.uk/guidance/CG181/chapter/1-Recommendations. Geraadpleegd februari 2022.
  3. Heart UK. Understanding your cholesterol test results. Beschikbaar op https://www.heartuk.org.uk/cholesterol/understanding-your-cholesterol-test-results. Geraadpleegd februari 2022.

Zoeken