Skip to content

Vuistregels om je cholesterol te verlagen

Je cholesterol onder controle houden en toch van lekker eten genieten? Het kan best! Hier en daar bepaalde dingen vervangen door andere is een eenvoudige manier om dit te doen zonder drastisch aan je dieet of levensstijl te moeten sleutelen. Er zijn ook andere, kleine ingrepen, die een groot verschil kunnen maken.

Neem een kijkje in onze checklist. Misschien zijn er wel tips waarmee je vandaag al aan de slag kan!

 

Probeer nieuwe dingen in je dagelijkse voeding

Kan je meer cholesterolverlagende voedingsmiddelen invoeren?

Door Benecol®-producten met plantenstanolen aan een gezond voedingspatroon toe te voegen, kan je je LDL-cholesterol nog meer verlagen.

Lees hier meer.

Ontdek welke voedingsmiddelen veel verzadigde vetten bevatten en grijp er wat minder vaak naar

Verzadigde vetten vinden we o.a. in vette zuivelproducten (zoals room, volle melk, harde kaas, boter), vet vlees en gebak.

Als je deze voedingsmiddelen iets minder vaak verbruikt en bepaalde producten door een alternatief vervangt, bv. een Benecol®-spread in de plaats van boter, zorg je voor kleine veranderingen, die uiteindelijk wel gaan tellen. En zo kan je toch nog altijd heerlijke dingen blijven eten.

Leidraad:

Rijk aan verzadigde vetten: meer dan 5 g verzadigde vetten per 100 g

Arm aan verzadigde vetten: max. 1,5 g verzadigde vetten per 100 g

Leer verborgen verzadigde vetten opsporen

Verzadigde vetten kunnen ook verborgen zitten in kant-en-klare levensmiddelen. Check dus de voedingswaarde op de verpakking en kies producten met een lager gehalte aan verzadigde vetten.

Dergelijke, kleine veranderingen kunnen je dichter bij je streefdoel brengen. Als vuistregel geldt dat vrouwen best niet meer dan 20 g en mannen niet meer dan 30 g verzadigde vetten per dag eten.

Probeer over te schakelen van verzadigde op onverzadigde (‘goede’) vetten

Onverzadigde vetten zijn beter voor een gezond hart. Je vindt ze in allerlei lekkere, gevarieerde voedingsmiddelen, zoals noten, zaden en plantaardige oliën (bv. olijfolie, koolzaadolie of zonnebloemolie) en spreads die op basis hiervan zijn gemaakt.

Je kan dus kiezen uit een brede waaier van ingrediënten om je hart tevreden te houden. Hoewel noten en zaden een uitstekende snack zijn om je hart gezond te houden, bevatten ze veel calorieën. Eet ze best met mate als je ook op je lijn wil letten.

Kies gezondere bereidingswijzen

Bij grillen, stomen, koken en bakken in de oven komt minder vet kijken dan bij bakken of braden in olie of een andere vetstof. Zo kan je naar hartenlust sommige van je favoriete gerechten blijven klaarmaken, maar dan met veel minder verzadigde vetten. Sommige spreads van Benecol zijn ook geschikt om te koken en te bakken en zijn gezonder dan boter of bepaalde oliën.

Lukt het je om meer fruit, groente en vezelrijke voedingsmiddelen te eten?

Probeer minstens 5 porties fruit en groente per dag te verorberen. Ze zijn een uitstekende bron van vezels en vitaminen … en zorgen bovendien ook voor een gevarieerd, kleurrijk bord.

Sommige fruit- en groentesoorten bevatten bovendien oplosbare vezels, die de cholesterol kunnen helpen verlagen. Oplosbare vezels zijn ook te vinden in haver, bonen, erwten, linzen en kikkererwten. Mogelijkheden te over, dus, om naar hartenlust te combineren en te experimenteren.

Ga voor volgranen!

Mensen met een gezond hart eten doorgaans meer volgranenproducten. Geef dus zoveel mogelijk de voorkeur aan volkoren of volgranen brood, rijst en pasta.

Zoeken