Skip to content

Wat veroorzaakt een hoge cholesterol?

Eén van de voornaamste oorzaken van een hoge cholesterol in je bloed, is te veel verzadigde vetten in je voeding. Te weinig beweging, overgewicht, te veel alcoholverbruik en roken kunnen de cholesterol ook verhogen.

Gelukkig zijn dit allemaal factoren die je in de hand hebt om je cholesterol te verlagen en om het risico op coronaire hartziekten te verlagen. Er zijn ook factoren die je niet in de hand hebt: een familiegeschiedenis van hoge cholesterol of vroege cardiovasculaire ziekten, je leeftijd of een andere aandoening die invloed heeft op de cholesterol. Zo hebben bijvoorbeeld 1 op 250 mensen een hoge cholesterol door een genetische afwijking, genaamd Familiale Hypercholesterolemie. Als één van deze factoren waar je geen vat op hebt, op jou slaan, dan is het zelfs nog belangrijker om aan de slag te gaan met de factoren waar je wel iets aan kan doen.

EN WAT MET CHOLESTEROL IN VOEDING?

De cholesterol die po natuurlijke wijze voorkomt in sommige voedingsproducten – zoals eieren, garnalen, lever en niertjes – is gekend als ‘voedingscholesterol’. Voedingscholesterol heeft meestal weinig impact op het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor producten als eieren en garnalen gerust kunnen gebruikt worden als onderdeel van een gezond en evenwichtige voedingsstijl.

Zoeken