Skip to content

Is alle cholesterol slecht?

Jouw totale cholesterolgehalte omvat LDL- en HDL-cholesterol. Ook de verhouding tussen HDL en LDL is erg belangrijk.

LDL (lage densiteit lipoproteïne) is de ‘slechte’ cholesterol. Wanneer het LDL cholesterolgehalte in je bloed te hoog is, kan de overtollige cholesterol zich langzaam ophopen langs de wanden van onze aders, waardoor ze nauwer en minder elastisch worden. Na verloop van tijd verhoogt dit het risico op een hartaanval. Je zou je LDL cholesterolgehalte kunnen verlagen door gezond te eten en door Benecol(r) voedingsmiddelen met plantenstanolester toe te voegen aan je dagelijkse voeding.

HDL (hoge densiteit lipoproteïne) is de ‘goede’ cholesterol. Het is een ijverige schoonmaker, die helpt om de overtollige cholesterol uit de bloedstroom weg te halen en weer naar de lever te brengen, waar het wordt afgebroken en daarna via ontlasting het lichaam verlaat.

Een makkelijke manier om het verschil te onthouden? Jouw LDL moet Lager en jouw HDL moet Hoger…

WAT IS EEN ‘HOGE’ CHOLESTEROL?

Je cholesterolgehalte wordt gemeten in millimol per liter bloed (mmol/L) of milligram per deciliter bloed (mg/dl). Internationale richtlijnen raden voor een gezonde volwassene aan om de totale cholesterol onder 5 mmol/L of onder 190 mg/dl te houden.

Het risico op hartziekten wordt groter wanneer je een hoog LDL gehalte hebt en een laag HDL gehalte. Het blijft belangrijk te begrijpen dat ook factoren zoals roken en hoge bloeddruk een invloed hebben op de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

Zoeken