Skip to content

Hou je porties binnen de perken

Zo kan je de grootte van je porties onder controle houden:

Wanneer je uit eten gaat

  • Ook op restaurant hoef je je bord niet leeg te eten! Eet traag en stop zodra je voldaan bent. Vraag om de rest in een zakje of doosje mee naar huis te mogen nemen.
  • Neem een licht voorgerecht. Wacht tot je klaar bent met je hoofdgerecht voor je een dessert bestelt. Misschien ben je wel voldaan.
  • Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je een goede zaak doet, laat je niet verleiden om supergrote porties te vragen in je favoriete fastfoodrestaurant.
  • Gezonde opties voor het dessert zijn vers fruit of een sorbet. Je kan je dessert ook delen met je tafelgenoot.
  • Als je plant om ’s avonds op restaurant te gaan, eet dan overdag kleinere en lichtere maaltijden.

Thuis

  • Pas op voor ‘onbewust eten’, bv. voor de tv. Je beseft dan immers niet hoeveel je naar binnen werkt.
  • Eet niet ‘uit de zak’. Wanneer je tussendoortjes eet, doe dan een handvol chips, crackers of koekjes in een kom.
  • Stop restjes in de diepvries, zodat je niet verleid wordt nogmaals op te scheppen.
  • Eet veel groente. Ze bevatten weinig calorieën, zijn gezond en helpen je je streefcijfer van 5 per dag te halen.

5 porties fruit en groente per dag

We moeten 5 of meer porties fruit en groente per dag eten om gezond te blijven. Een portie staat gelijk aan 80 g. Dit geldt voor elke soort fruit of groente.

Opgelet: aardappelen tellen niet mee, want ze vallen onder de categorie zetmeel, net als rijst en pasta.

Zoeken