Skip to content

Hoe komt cholesterol in ons spijsverteringsstelsel terecht?

  • CHOLESTEROL

Cholesterol circuleert niet alleen in ons bloed. De stof is ook aanwezig in ons spijsverteringsstelsel. Een deel hiervan is afkomstig van de cholesterol in het voedsel dat we eten, zoals eieren, schaaldieren, vlees en zuivelproducten. De meeste cholesterol in het spijsverteringsstelsel is afkomstig van de galoplossing, die in de lever aangemaakt wordt, in de galblaas opgeslagen wordt en vrijkomt wanneer het voedsel onze maag verlaat en in de dunne darm terechtkomt.

De galoplossing bevat galzuren, die in de lever uit cholesterol gemaakt worden. Deze galzuren zijn cruciaal voor de vertering van vetten en oliën uit de voeding. Galzuren, verteerd vet en in vet oplosbare bestanddelen, zoals cholesterol, zijn verpakt in kleine druppeltjes die gemengde micellen genoemd worden, een soort in water oplosbare ‘transportcapsules’.

Deze gemengde micellen hechten zich aan de dunne darmwand, en vet en cholesterol worden opgenomen door absorberende cellen. Daarna wordt een deel van de galzuren uitgescheiden in de feces, terwijl het grootste deel terug naar de lever gevoerd wordt.

Gemiddeld wordt 50% van de cholesterol die het spijsverteringskanaal binnenkomt geabsorbeerd. Maar wanneer plantenstanolen – het actieve bestanddeel in Benecol-voeding – in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn (1,5-3,0 g plantenstanolen per dag) wordt slechts 20% van de cholesterol geabsorbeerd. Dit verlaagt dan weer de LDL of ‘slechte’ cholesterol in ons bloed.

Zoeken